Európai uniós pályázati források a külhoni magyaroknak

A Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. és a HUNINEU Alapítvány közreműködésében 2017 őszén is megvalósult a külhoni magyar közösségek kWP_20171212_15_14_28_Pro (1)épviselőinek szóló, az európai uniós közvetlen pályázati források hatékony lehívását szolgáló képzéssorozat.

A képzés erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, muravidéki és horvátországi magyar résztvevői a november 13-15-i, a november 20-22-i és a november 27-29-i csoportokban sajátíthatták el a háromnapos képzés tananyagát. A szervezők a három, magyarországi rendezvényen legjobban teljesítő 10 fő számára ezen felül biztosították a lehetőséget, hogy december 11-13. között brüsszeli tanulmányi úton vehessenek részt.WP_20171212_14_58_39_Pro

Az MFK által összeállított program három modulból áll: bevezetés a projektek rendszerébe, projektfejlesztési alapismeretek és projektmenedzsment ismeretek. A kurzusokon résztvevő hallgatók naprakész tudást szerezhettek a közvetlen támogatású európai uniós programokról, a pályázatok rendszeréről, a projektfejlesztésről és –menedzsmentről, valamint pénzügyi ismeretekről, mind elméleti, mind gyakorlati megközelítésből. A hallgatók minden nap végén számot adtak tudásukról, és az eredményesen vizsgázók a harmadik nap végén átvehették az akkreditált képzés elvégzését tanúsító okleveleket.cof

A brüsszeli látogatás keretében a kiutazók találkozhattak dr. Stelbaczky Tibor nagykövettel, Magyarország Állandó Képviseletének helyettes állandó képviselőjével és Joó Kingával, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság magyarországi tagjával. Az MFK brüsszeli képviseletén Kiss Antal miniszteri biztos, az MFK ügyvezetője fogadta a csoportot, akik előadást hallgattak meg Urbányi Pétertől, az MFK tanácsadójától, Szakonyi Andreától, az Erasmus+ munkatársától, Intze Hunortól, a HUNINEU brüsszeli irodájának munkatársától, Baka Ágnestől és Mátyás Gizellától, Budapest Főváros Képviseletének munkatársaitól és CsókayIMG_20171212_165301 Annától, az MVM Zrt. munkatársától. A résztvevők emellett ellátogattak az Európai Parlament látogatóközpontjába is.

A HUNINEU Alapítvány lehetőséget biztosított a Kuratórium külhoni tagjai által javasolt 20 fő számára a képzésen való részvételre annak érdekében, hogy a kurzusokon elsajátított tudást a közösségük megWP_20171212_15_39_32_Promaradása, megerősítése érdekében tudják hasznosítani. A HUNINEU ezzel kívánta lehetővé tenni az egyes nemzetrészek képviselőinek olyan ismeretek megszerzését, amelyek a szülőföldön való boldogulást előmozdíthatják.

2017. December 19.